Om oss

Kul att du hittat hit!

Vi vill göra ditt jobb lite lättare. Om du vill få bukt med problemen som matolja och fett skapar avloppen där du bor och din kommun vill göra något vettigt med oljan istället, då har du hamnat rätt.

Vi har det mesta du kan tänkas behöva för att skapa en beteendeförändring och på så sätt förhindra att oönskad matolja och fett hamnar i avloppen. En “one-stop-shop” för källsortering och insamling av matolja från hushåll kan vi väl säga.

Efter många år med Miljötratten i Spanien har vi nu varit verksamma i Sverige sedan 2011. Ändrade matvanor gör att allt fler blir varse om hur mycket skada matolja och fett gör i avloppen och hur mycket vi kan vinna av att istället använda oljan till fettåtervinning eller framställning av biogas och biodiesel. Källsortering av fett är lätt – och ett steg i rätt riktning mot ett hållbarare samhälle.

Vi som jobbar med Miljötratten heter Oscar och Karin. Företaget heter Ideando AB; ideando på spanska betyder att “idea”, att tänka ut och bolla fram idéer. Målet med våra idéer är att de ska leda till ett lite bättre och hållbarare samhälle.

Ideando AB är medlemmar i Avfall Sverige och Avfall Norge.

Vad kan vi göra för dig?


Vi agerar bollplank och stöttar er i processen att ta fram en strategi för hantering och insamling av matolja utifrån era behov och förutsättningar

Vi delar med oss av kunskap och erfarenhet från genomförda och pågående projekt

Vi hjälper er att undvika vanliga fallgropar i planeringen av informationskampanjer, hantering och insamling

Vi tillhandahåller de verktyg som behövs för en lyckad ”fett-vetts-kampanj”; allt från Miljötratten som underlättar för hushållen till informationsmaterial och Miljöskåp för insamling