Kommun: Nyköping

Startår för insamlingen:         2017
Antal skåp:                              14
Övriga insamlingspunkter:    Mobil ÅVC och ÅVC
Insamlad mängd matolja:      20 876 kg (dec 2020)
CO2-besparing 2020:              23,3 ton CO2e*


Små insatser – stora effekter

"Vi fick in drygt fyra ton matolja första året och det var mer än vi hoppats på. Nu, nästan fyra år senare har Nyköpingsborna bidragit till att samla in över 20 ton matolja! Insamlingen (gjorde) har gjort att vi (tog) tagit ett kliv uppåt i avfallstrappan och (kunde) kan återvinna en produkt som tidigare bara hälldes bort och ofta orsakade stopp i avloppen. Det blev också ett tydligt exempel på hur små insatser av hushållen kan ge stora effekter, och som kommun­ikatör är det förstås tacksamt att kunna återkoppla resultatet till kommuninvånarna!”

Elin Glanell, kommunikatör Nyköpings kommun


*Ca 11 600 mil med medelstor personbil. En vanlig familj kör ca 2000 mil på ett år; besparingen motsvarar sex familjers bilkörning under ett helt år (källa Naturvårdsverket.)

Image


Kommun: Trosa

Startår för insamlingen:         2019
Antal skåp:                             5
Övriga insamlingspunkter:    ÅVC
Insamlad mängd matolja:      4 966 kg (dec 2020)
CO2-besparing 2020:              8,2 ton CO2e*


"Informationen når fram"

Sedan insamlingen startade i början av 2019 har invånarna i Trosa samlat in nästan 5 ton matolja.

"Jag hade aldrig förväntat mig att insamlingen skulle ta fart så snabbt, men detta visar ju verkligen på att folk har förstått nyttan med Miljö­tratten samt att informationen har nått fram.”

Eija Karlsson, avfallshandläggare Trosa kommun


*Ca 4 000 mil med medelstor personbil. En vanlig familj kör ca 2000 mil på ett år; besparingen motsvarar två familjers bilkörning under ett helt år (källa Naturvårdsverket.)

Image


Kommun: Lidköping

Startår för insamlingen:         2019
Antal skåp:                             6
Övriga insamlingspunkter:    ÅVC
Insamlad mängd matolja:      12 944 kg (dec 2020)
CO2-besparing 2020:              20,8 ton CO2e**Ca 10 400 mil med medelstor personbil. En vanlig familj kör ca 2000 mil på ett år; besparingen motsvarar nästan fem familjers bilkörning under ett helt år (källa Naturvårdsverket.)

Image


Bostadsbolag: Järfällahus AB


"En hälsning till våra hyresgäster"

Stopp i rören på grund av matfett är något som skapar stora problem. Därför delar vi ut Miljötratten gratis till våra hyresgäster. Med hjälp av tratten kan de enkelt samla sin överblivna matolja och återvinna den på rätt sätt, istället för att den hamnar i avloppet och orsakar stopp.

Miljötratten är ett bra exempel på hur en enkel pryl kan göra mycket nytta. Den passar på helt vanliga PET-flaskor, som de flesta har hemma, och den är lätt att använda. Med vår logo på locket blir den också en hälsning från oss till våra hyresgäster.

Karolina Bjällerstedt Mickos, kommunikatör, Järfällahus AB

Image

Foto: Olle HoldarSenast uppdaterad: 2021-03-09